Mopsens hälsa

Mopsen lever i 10-15 år. Liksom alla raser, så har mopsar vissa hälsoproblem som är unika för just dem. Några av dessa problem är fetma, värmeslag, hudinfektioner och tandröta. Dessa problem kan undvikas genom ett par enkla försiktighetsåtgärder.

Gå ofta med din hund

Mopsar är mycket stillasittande hundar som ofta sover mer än 14 timmar om dygnet. Utan ordentlig motion, är mopsar benägna att bli överviktiga, vilket kan leda till många hälsoproblem. Använd en sele i stället för en halsband, för att undvika att sätta press på mopsens känsliga luftrör.

Mata din hund rätt

Mata din mops med näringsrika hundfoder och undvika att ge den mat som människor äter. Detta kommer att hjälpa din mops att hålla en jämn och stabil vikt vilket innebär mindre påfrestningar på lederna och ryggraden.

Tempratur

Se till att mopsen undviker extrem värme. Till skillnad från de flesta raser, så har mopsen små luftrör som hindrar dem från att kunna reglera sin egen temperatur. Mopsen bör inte lämnas i bilar eller utomhus utan uppsikt.

Rengöring

Se till att rengöra din mops regelbundet för att undvika infektioner.

Läkemedel

Fråga din veterinär om läkemedel din mops bör använda för att förhindra loppor, fästingar, maskar och kvalster. Dessa skadedjur kan leda till allvarliga hälsoproblem förutom att göra det obekvämt för mopsen. Andra skadegörare kan förekomma, beroende på var du bor. Din veterinär vet bäst och kan ge dig råd om läkemedel och försiktighetsåtgärder.

Borsta mopsens tänder regelbundet

Borsta mopsens tänder regelbundet, med hjälp av en tandborste och tandkräm för hundar. Mopsar har samma antal tänder som alla andra hundar, men i ett mycket litet utrymme. Dessa tätt packade tänder är benägna att råka ut för tandröta, vilket kan leda till stora hälsoproblem. Det kan bli kostsamt om en tand måste tas bort. De flesta mopsar kommer inte att gilla att få siina tänder borstade först, men det blir alltmer angenämt då regelbunden tandborstning blir en rutin.

Hundgodis

Mopsen bör få hård hundgodis som hjälper att skrapa väck plack från tänderna.