Mopsens ursprung och historia

 

 

Mops är en hundras som ingår i rasgrupp 9 (sällskaps-hundar). Enligt rasstandarden skall den vara intelligent, glad och livlig. Rasens hemland är England, men den kommer ursprungligen från Kina. Mopsen är en liten hund och dess idealvikt ligger mellan 6,3 och 8,1 kg. Idag är det dock inte ovanligt för större hannar att väga 10-11 kg. Mopsen kan ha en av fyra färger: silver, aprikos, fawn eller svart. Den är en av många dvärghundsraser.

Enligt London Zoological Society, är Mops en av de äldsta hundraser i världen. Dess ursprung är som nämnts i Kina, ca 700 år B.C. Man tror att sjömännen från den nederländska "Oost Indische Compagnie" var de första att föra Mopsen till Europa. Under 15 och 16-talen kom Mopsen till Holland, Tyskland, England, Spanien och Ryssland. Mopsen kom först till Amerika strax efter det amerikanska inbördeskriget. I Sverige började Mopsen bli vanlig på 1700-talet, det visar inte minst Bellmans epistel nr 39, och har funnits i Sverige redan sedan 1600-talet. Numera registreras ca 500-600 mopsar per år.
Hundrasen har olika namn. I sverige kallas de för Mops och världen över är de mest kända som Pug. I andra delar av världen kallas de för Ha Ba Gou (kinesiska), Mopshond (holländska), Mopsi (finska), Mopshund (tyska), Carlin (franska), Carlino (italienska), Doguillo (spanska) och PUG på (engelska).


Mopsens utseende


Mopsen är en kvadratisk och kompakt hund som karaktiseras av en soliditet i formen, väl samlade propotioner och mycket hårda och välutvecklade muskler. Färgen är silver, aprikos, gulgrå eller svart. Färgen är klar och för kontrastens skull finns en kolsvart rand längs ryggraden, svarta öron och svart mask. Huvudet är stort, runt och massivt. Nospartiet är mycket kort, trubbigt, fyrkantigt men inte uppnäst. Stora och djupa rynkor. Svansen är ringlad så fast som möjligt över höften, helst dubbelringlad. Mankhöjden är cirka 30 cm och vikten mellan 6 och 8 kg.